8 dager Oscar II på ski-ekspedisjon: Sommerskitur fra Ymerbukta til Ekmanfjorden

AdobeStock 500373147switchAdobeStock 500373148
I slutten av mai er sommeren i anmarsj, og denne perioden er dermed en ideell tid for skiturer på Svalbard.  Ved hjelp av tilrettelagt båttransport er det mulig å kunne gå lange skiturer i en fantastisk natur uten å møte andre mennesker. Langs breene på vestsiden av Svalbard er fjellene spissere og mer alpine enn hva de er lenger øst.
En skitur over de store breene på Vest-Spitsbergen i juni kan derfor være den totale Svalbard opplevelsen. Et møte med sterke kontraster: fra dager med nordlig vind, snø og bitende kulde, via kald polartåke og yr til fantastiske soldager. Fra fjorder med et yrende fugle- og dyreliv, til store hvite breflater der fjellene danner horisonten. På breene er det is og snø, mens lenger ned i strandkanten vokser blomstene frem og fuglene ligger på reir.

 

Da våre grupper er internasjonale, foregår guiding på engelsk. Ta kontakt om skandinavisk tale ønskes.

 

Dag 1: Ankomst Longyearbyen og informasjonsmøte med turforberedelser.

God planlegging, hyggelig turfølge og nøye forberedelser er halve turen! Det er derfor viktig at alle turdeltagerne er på plass i Longyearbyen i løpet av ettermiddagen, første dag. For å gi de sist ankommende deltagerne en mulighet til å komme seg på plass, vil guiden hente gjestene på deres overnattingssted kl 16:00 denne ettermiddagen.

I løpet av ettermiddagen vil du få anledning til å bli litt kjent med de andre deltakerne og være sikker på at du har med nødvendig utstyr. Vi går igjennom ruta på kartet og gir dere en oppdatering på siste værvarsel for området. Møtet avsluttes med at vi pakker og klargjør pulkene for neste dag.

De som har behov for supplering av utstyr rekker dette før sportsbutikkene stenger.

 

 

Dag 2: Båttur til Esmarkbreen - skiturens startsted, på ski mot nord.

Guiden vil hente dere ved overnattingsstedet for transport ned til kaia. Her venter pulkene som vi laster ombord på båten. Båtturen tar ca 3 timer. Ved ankomst i Ymerbukta vil båten kjøre inn til iskanten.

Her går vi av, og fortsetter videre innover sjøisen mot brefronten til Esmarkbreen. Vi vinker farvel til båten, og all annen sivilisasjon for de nærmeste 7 dagene. Endelig er vi i gang med den eventyrlige ferden mot nord! Denne første dagen tar vi det forholdsvis rolig.

Dagens mål er å komme opp på det første platået på breen, om lag 350 moh. Vi etablerer leir ved foten til Polhøgda med utsikt utover Isfjorden. Dagsetappe på ca. 7 - 8 km avhengig av isforholdene i fjorden.

 

 

Dag 3 til 7: På ski mot nord i arktisk villmark

I løpet av den 3. dagen vil vi nok endelig klare mentalt å forlate hverdagens tanker, og gli inn i den arktiske stemningen av urørt natur, stillhet, skiftende vær og fysiske utfordringer. Vi vil komme inn i turmodus med faste rutiner, gode arbeidsøkter foran pulken og trivelige kvelder i godt selskap.

Vi tar sikte på å bruke hele dagen på ski, med start om morgenen, en god lunsjpause og leiretablering i 18:00-tida.

Hver dag vil vi tilbakelegge omlag 15 til 20 kilometer på ski, dagsetapper vil variere etter terreng, vær, føre og gruppen. Ruten vil gå i lett terreng, hovedsakelig på slake breer omkranset av fjellrygger. Vi vil passere noen bre pass med fantastisk utsyn. I de områdene der breen danner sprekker, passerer gruppen trygt innbundet i taulag.

Selve ruten vil variere noe fra år til år: I grove trekk vil vi gå nordover Esmarkbreen og inn i Trollheimen. I dette eventyrlige området av Svalbard svarer naturen virkelig til sitt navn.

I dette eventyrlandet vil vi tilbakelegge mange kilometer. Ferden gjennom Trollheimen vil gå over Nansenpasset og ned på Borebreen. Er snøforholdene gode vil vi følge Borebreen helt mot Vintervegen, og ta den ned i St. Jonsfjorden.

Etter frisk fjordluft vil vi ta kurs inn i landet igjen, over Osbornbreen og opp på det mektige breplatået der Kongsvegen starter. På nordsiden av Kongsvegbreen kommer Svalbards majesteter til syne.

Foran oss ligger Dronningpasset og Tre Kronor. Er været bra og fremdriften god vil vi ha muligheten til å nyte synet av Kongsfjorden fra toppen av Nora, og deretter gli ned til Ekmannfjorden.

 

  

Dag 8: Skiturens finale ned brefallet til Ekmannfjorden

Siste etappe tar oss gjennom brefallet og ned til fjorden. Ekmannfjorden er en av våre favoritter, med karakteristiske røde sandsteinsfjell og et rikt fugle- og dyreliv. Er vi heldige ser vi sel på isen og kanskje isbjørn. Båten plukker oss opp ut på ettermiddagen. Båtturen tilbake til Longyearbyen tar omtrent 2 timer, og vi forventer å være fremme i løpet av ettermiddagen. 

Detaljer

Periode: Avreise 12.05 + 26.05.2023

Turene starter: 16:00 dag 1 og kl 07:30 avreisedag
Varighet: 1+7 dager
Pris: fra NOK 25700,- 

NOK 500,- per leie av sovepose

Minimum 4 og maksimum 12 deltagere. Ved bare 3 deltakere er det et ekstragebyr på kr. 3750,- per person.

 

Prisen inkluderer:

Transport til/fra overnattingssted, egen pulk, mat, telt, liggeunderlag, guide med nødvendig sikkerhetsutstyr og avslutningsmiddag. Prisen inkluderer ikke sovepose.

Overnatting mellom dag 1 og 2 er ikke inkludert i prisen, men vi tilbyr rabatterte priser ved overnatting på Gjestehuset 102

 

Endringer av turprogram / dagsetapper:     

Gjennomføringen av turen, dagsetapper (antall km pr. dag) og leirplassering kan bli endret underveis i turen, på grunn av værforhold og gruppens sammensetning.  Hvis tiden tillater det kan det også legges inn en topptur underveis.

 

Krav til deltakere:

Hver enkelt deltager trekker sin egen pulk, vekt ca. 30 – 40 kg. Turen er middels krevende og deltakerne bør ha erfaring fra skiturer i høyfjell. Ingen breerfaring fra før er krevd, da vår guide vil gi opplæring / veiledning underveis. Overnatting 2 og 2 pr. telt.

 

Ekstra utstyr og klær:

Ta turen innom Arctica - Høyfjellsspesialisten på Svalbard.

Flere dagers opphold:

Vi tilbyr rabatterte priser på Gjestehuset 102 ved booking av våre overnattingsturer. Bruk kode: SWE10

 

sommerskirute 8dg


BESTILL OG SPØRSMÅL