9 dager Prins Karls sommer ekspedisjon: Fottur på vestkysten av Spitsbergen

AdobeStock 500373147switchAdobeStock 500373148
Langs den sentrale vestkysten av Spitsbergen danner Prins Karls Forland en 86 km lang og 11 km bred øy.  Lenger vest enn dette kommer du ikke på Svalbard. Mot denne øyas vestlige kyst bryter bølgene direkte fra Nordishavet, og Nord Grønland blir neste landkjenning i vest. Øya er kontrastenes landskap med alpine topper, irrgrønne gressletter og golde steinørkener side om side. I dette fantastiske landskapet tilbyr vi en 8-dager lang fottur. Der vandrer vi med teltet på ryggen, og slår ny leir for hver kveld. Vi vil oppleve et fantastisk rikt naturliv og besøke kulturminner etter tidligere fangst og industriaktivitet på Svalbard. I løpet av turen vil vi virkelig føle oss som en del av den store villmarken, og sannsynligheten er minimal for å treffe andre mennesker på denne delen av Svalbard. 

 

   Da våre grupper er internasjonale, foregår guiding på engelsk.
Ta kontakt om skandinavisk tale ønskes.

 

Nivå: 5 av 5.

 

 pkf

Dag 1 :

God planlegging, hyggelig turfølge og nøye forberedelser er halve turen! Det er derfor viktig at alle turdeltagerne er på plass i Longyearbyen i løpet av ettermiddagen på søndag, første dag. For å gi de sist ankommende deltagerne en mulighet til å komme seg på plass, vil guiden hente gjestene på deres overnattingssted kl 16:00 denne ettermiddagen. I løpet av ettermiddagen vil du få anledning til å bli litt kjent med de andre deltakerne og være sikker på at du har med nødvendig utstyr. Vi går igjennom ruta på kartet og gir dere en oppdatering på siste værvarsel for området. Møtet avsluttes med at vi pakker og klargjør sekkene for neste dag. De som har behov for supplering av utstyr rekker dette før sportsbutikkene stenger kl. 18:00.

Første natt er ikke inkludert.

Dag 2 :

En tidlig start på en lang dag. Turlederen vil hente dere ved bosted på morgenen for transport ned til havna. Her venter båten som skal ta oss med nordover til Heemskerckneset på Prins Karls Forland. Vi er fremme ved den nordlige delen av Prins Karls Forland rundt lunsj ca kl 12-13. Vel inne på land er det en kort etappe på 1 - 2 km i lett terreng før vi slår leir.

 

180830 SPITZBERGEN JANNIS 133

 

Dag 3 :

Bli ikke overrasket om du våkner til lyden av måker og krykkjer. Prins Karls Forland er kjent for sitt rike fugleliv. Sekkene pakkes og vår vandring mot vestkysten kan starte. Terrenget er flatt, og vi passerer vide dalfører på vår ferd mot vestkysten. Turen går gjennom Mackenziedalen til Blokkvatnet. Her er det stille og urørt. Dagens etappe er om lag 7 - 8 km i relativt flatt terreng.

Dag 4 :

Fra Blokkvatnet fortsetter vi gjennom Sutordalen og ut til vestkysten. Dagens etappe er kort, ca 4 – 5 km. Ved utløpet av dalen slår vi leir med flott utsikt mot havet. Resten av dagen blir brukt til «oppdagelsesferd» i nærområdet. Hvis været tillater det kan kvelden avsluttes rundt bålet med dønningene fra havet som bakgrunnsmusikk.

Dag 5 :

Ferden fortsetter videre nordover. Vi vil følge kysten, men i hekkesesongen vandrer vi lenger inn i landet for å unngå å forstyrre hekkende fugl. Polarreven følger fuglene med vaktsomme øyne og er ikke sen med å hente egg om fugl blir skremt av reiret.I dette området er det ikke uvanlig å observere kolonier med steinkobbe,en selart som er forholdsvis sjelden på Spitsbergen. Ingen stramme skjemaerfor denne dagen. Vi stopper opp underveis og tar oss tid til å la inntrykkene synke inn. Området har spor etter tidlig fangst av hval, og forrige århundres revefangst. Vi passererinnløpet til Strathbegdalen og setter opp leiren vi skal bruke i to netter.Dagens etappe ca. 8 – 10 km.

Dag 6 :

En fantastisk dagstur med lett pakning. Fuglehukfjellet huser store kolonier med fugl hele sommeren igjennom. Her kan en oppleve polarreven som lusker ved foten av fjellet og kanskje får vi besøk av nysgjerrige revevalper. I månedsskiftet juli-august kan en få oppleve det dramatiske”lomvisleppet”. Når ungene skal forlate reiret er de fremdeles ikke flygedyktige, men forsøker å ta seg til sjøen gjennom en hasardiøs glideflukt. Ikke alle når frem, og for de som ikke gjør det er det mange farer som truer. Dette er en hektisk periode for reven som sanker sammen forrådet for vinteren.  Her trenger vi ikke å lete etter fugl og dyreliv, her må vi passe oss for ikke å forstyrre.
Vi besøker også noen eldre fangsthytter / tufter etter norsk og russisk fangst som har en lang historie i dette området. Dagens etappe ca. 8 – 10 km (frem og tilbake Fuglehuken - leir)

 

180830 SPITZBERGEN JANNIS 122

 

Dag 7 :

Vi forlater den frodige vestkysten og vandrer over til østkysten. Vi legger turen innom den gamle fangststasjonen på McVitiepynten. Dagens etappe går gjennom et område med lite vegetasjon. Dette er gammel havbunn etter landheving som enda ikke er gjengrodd. En skarp kontrast til de frodige slettene på vestkysten. Dagens etappe ca. 6 – 8 km.

Dag 8 :

Ferden fortsetter videre sørover langs kysten. Det er mye spennende å se i fjæra -  sel som studerer oss med nysgjerrige blikk, drivtømmer fra Sibir, breene i det fjerne og store tundrasletter innover i landet. Målet for dagen er Hemskercknesset hvor vi setter opp vår siste leir. Dagens etappe ca. 6 – 8 km.

Dag 9 :

En rolig dag mens vi venter på båten som skal hente oss. Et lite stykke fra leiren finnes en liggeplass for hvalross, og er vi heldige kan vi få oppleve disse dyrene på nært hold. Vi har også tid til en litt lengre tur mot Taylorfjellet hvis gruppen skulle ønske dette. På ettermiddagen pakker vi ned leiren og blir hentet av båten rundt kl. 1500. Etter 7 dager ute i felt smaker det godt med litt ”sivilisasjon” i salongen om bord. Kanskje ønsker du å bruke tiden til å skrive ned de siste dagers hendelser, eller rett og slett sitte på dekk å se landskapet seile forbi. Ankomst Longyearbyen på kvelden.

 

Endringer av turprogram / dagsetapper:        

Gjennomføringen av turen, dagsetapper (antall km pr. dag) og leirplassering kan bli endret underveis i turen, på grunn av værforhold og gruppens sammensetning. Hvis tiden tillater det kan det også legges inn noen toppturer underveis.

 

Detaljer

Periode: 19. juli – 27.juli 2023
Dager: 9 dager
Tidspunkt: 16:00 dag 1 = 19/7-23 og kl 07:30 dag 2
Dager 2: 1 person booked in 2023 (per 29/8-22)
Pris 1: NOK 32.890 per person

Prisen inkluderer: Transport til/fra overnattingssted, mat, telt, liggeunderlag, guide med nødvendig sikkerhetsutstyr. Prisen inkl. ikke sovepose som kan leies for NOK 500,-

 

Krav til deltakere:       

 

OBS! Deltagerne må være i Longyearbyen senest dagen før avreise på ettermiddagen, for gjennomgang!

Alle deltakere er vant med å være på tur og bærer egen ryggsekk. Vekt 15 – 20 kg (personlig- og fellesutstyr, samt mat for alle dagene). Vi anbefaler at du leser igjennom vårt forslag til utstyrsliste før avreise. Overnatting 2 og 2 pr telt.

Minimum 4 og maksimum 11 deltakere.

 

Ekstra utstyr og klær:

Ta turen innom Arctica - Høyfjellsspesialisten på Svalbard.

Flere dagers opphold:

Vi tilbyr rabatterte priser på Gjestehuset 102 ved booking av våre overnattingsturer. Bruk kode: SWE10


BESTILL OG SPØRSMÅL